علیزاده سال ۱۳۳۰ در منطقه سید نصر الدین بازار تهران از پدری اهل ارومیه و مادری اهل تهران متولد شد. پس از تحصیل در هنرستان موسیقی به دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران رفت و همزمان در مرکز حفظ و اشاعهٔ موسیقی به یادگیری و اجرای کنسرت پرداخت. او نزد هوشنگ ظریف، حبیبالله صالحی، محمود کریمی، علی اکبر شهنازی، داریوش صفوت، نورعلی برومند، سعید هرمزی، یوسف فروتن و عبدالله دوامی موسیقی آموختهاست و در سالهای آغازین دههٔ ۱۳۶۰ خورشیدی در دانشگاه آزاد برلین نیز تحصیل کردهاست.
علیزاده در سال ۱۳۴۷ عضو ارکستر رودکی بود. دو کنسرت او در جشن هنر
شیراز آغاز راه او به عنوان یکی از وزنههای موسیقی ایرانی بود. او با
عضویت در کانون چاووش همراه با دیگر استادان موسیقی ایران از جمله محمدرضا لطفی و پرویز مشکاتیان آثار جاودانهای در موسیقی ایران به نام مجموعه آلبومهای چاووش
اجرا کرد و نیز با آموزش به هنرجویان موسیقی تأثیر مهمی در تربیت
موسیقیدانان و نوازندگان پس از انقلاب گذاشت. علیزاده در اوایل دههٔ هفتاد
ریاست هنرستان موسیقی را بر عهده داشت.
وی تا سال ۱۳۸۴ با محمدرضا شجریان در قالب گروهی چهار نفره همراه با کیهان کلهر و همایون شجریان به برگزاری کنسرت و اجرای برنامه در کشورهای مختلف مشغول بود.
حسین علیزاده دارای دو فرزند به نامهای صبا (نوازندهٔ کمانچه) و نیما (نوازندهٔ رباب و تار) است که هم اکنون در گروه همآوایان زیر نظر علیزاده فعالیت دارند.
جوایز
حسین علیزاده تا به حال سه بار برای آلبومهای فریاد، بی تو به سر نمیشود و به تماشای آبهای سپید نامزد جایزه گرمی در بخش «بهترین آلبوم سنتی جهان» شدهاست. جوایز گرمی معتبرترین جایزه صنعت ضبط و پخش موسیقی در آمریکا محسوب میشوند.
حسین علیزاده چهار بار جایزه بهترین موسیقی فیلم را از جشنواره فیلم
فجر برای فیلمهای گبه، زشت و زیبا، آواز گنجشکها و ملکه بدست آورده است.
دریافت جایزه بهترین موسیقی متن برای فیلم آسمان زرد کم عمق در جشن انجمن منتقدان سینمای ایران در سال 1392.
وی در هفتم آذر ۱۳۹۳، در نامهای، بدون ذکر دلیل روشن، از دریافت «نشان شوالیه هنر و ادب فرانسه»
اعلام انصراف کرد و نوشت که «خود را بینیاز از دریافت هر نشانی» میداند.
علیزاده در عین حال گفته است که «هدیه ملت بافرهنگ فرانسه» را «ارج
مینهیم». او در نامه خود گفت: «اگر سفیر سیاسی و فرهنگی کشور فرانسه هدیه
ملت بافرهنگ فرانسه را به سینه هنرمندان بزرگ ما نصب میکند، آن را ارج
مینهیم و ما نیز ستایش میکنیم ستارگان پرافتخار تاریخ خود را.» علیزاده
با این حال با لحنی انتقادآمیز اضافه کرد که «شاید اگر در دیار ما توجه و
درک از هنر والای موسیقی نزد مسئولان میبود، یک هدیه و عنوان غیرخودی این
همه انعکاس نداشت. وقتی در فضای هنری نور کافی نباشد، چراغی کوچک خورشید
میشود». او در پایاننامه خود نوشت: «ضمن قدردانی از مسئولان کشور و سفارت
فرانسه، به احترام مردم هنرپرور و هنردوست ایران، به نام حسین علیزاده
قناعت کرده، تا آخر عمر به آن پیشوند یا پسوندی نخواهم افزود.» حسین
علیزاده در نامه خود دلیل روشنی برای این اقدام ذکر نکرد
آهنگسازها اغلب چهرههای شناخته شده ای برای عموم مردم نیستن، اما گاهی شنیدن چندثانیه از یه موسیقی آشنا کافیه تا یه اسم یادمون بیاد. مثل همین موسیقی "نینوا" که میشنوید! اول شهریورماه زادروز سازنده این اثر، یعنی حسین علیزادهست؛ نوازنده و آهنگسازِ بزرگ کشورمون.
علیزاده هنرمند پر افتخاریه؛ جوایز زیادی تو کارنامش داره و چهار بار برای موسیقی فیلم های مختلف، سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر رو برده. آثار موندگاری ساخته مثل موسیقی متن سریال های زیر تیغ و در چشم باد؛
و یک نکته خیلی مهم درموردش اینه که یک شخصیت مردمی و اجتماعی داره. آهنگسازی که هم هنرمند مطرحیه و هم تلاش میکنه تو اظهارنظرهاش، مردم رو به وطن دوستی، همدلی و احترام به هنر تشویق کنه. وزارت فرهنگ فرانسه سال 93 ، نشان هنر و ادب شوالیه رو به حسین علیزاده اهدا کرد، اما این هنرمند همون موقع از دریافت نشان شوالیه، انصراف داد.
علیزاده که امسال هفتاد و یک ساله میشه، اعتقاد داره که موسیقی دیگه نباید دست پیرمردها باشه و حالا جوونای ما باید از حیثیت هنر، هنرمند و موسیقی دفاع کنن. تو این پادکست صداهای خاطره انگیز، بخشی از صحبت های علیزاده رو میشنوید در ستایش نوازنده های جوون کشورمون و موسیقی اصیل ایرانی؛ سال 96 / اختتامیه جشنواره موسیقی جوان | نویسنده: قاطمه باقری
روایت یک سرود انقلابی که به سفارش آیتالله طالقانی ساخته شد. اینجا قراره درباره قصه موسیقی های خاطره انگیز انقلاب حرف بزنیم؛ مثلا از سرود معروف «ژاله خون شد»، خالق این اثر استاد حسین علیزاده و فعالیتهای زیرزمینی گروه موسیقی چاوش
ترانه كودكانه «فصل زمستون رفته»؛ آهنگ ساز: حسین علیزاده؛ شاعر: رویا خدایار؛ خواننده: فریبا اسدی، جمیله پولادیها «چه صبحی قشنگه / همه جا رنگارنگ / گل و سبزه و بوته / همه جار و پوشونده / بلبلمون می خونه / گنجشکمون می پره / آخه می دونی چیه / فصل زمستون رفته» (2:53)
ترانه كودكانه «چوپان»؛ آهنگ ساز: حسین علیزاده؛ شاعر: حمید حمزه؛ خواننده: فریبا اسدی، گروه کر «چوپان روی کوه توی دشت / می شینه، می خونه آواز غم / بارون غمش می باره توی کوه / می پیچه بوی بهار» (5:26)